Nastavi na glavni sadržaj stranice

Pametni proizvodi kao ključ razvoja u drugom valu digitalne transformacije

Današnje vrijeme nudi brojne izazove, ali i prilike digitalnog doba. Za većinu tih prilika došlo je vrijeme za realizaciju, a to će Današnje vrijeme nudi brojne izazove, ali i prilike digitalnog doba. Za većinu tih prilika došlo je vrijeme za realizaciju, a to će moći samo oni koji su spremni kompetencijama svojih timova i zaposlenika, organizacijskom kulturom, poslovnim modelom, uređenim poslovnim procesima i suvremenim portfeljem proizvoda.

Tradicionalni proizvodi više nisu dovoljni, zahtjevna tržišta i tehnološki educirani korisnici očekuju tzv. Pametne proizvode (Smart Products). Postoji uglavnom suglasje oko toga što neki proizvod čini ‘pametnim proizvodom’ različitih razina zrelosti, za što možemo koristiti model prof. Raffa sa sveučilišta u Aachenu.

Najvažnije karakteristike sadržavaju, ali se ne ograničavaju, na sljedeće: autonomija, umreženost, svjesnost o okolini u stvarnom vremenu, prilagodljivost različitim načinima i scenarijima korištenja, prikupljanje velikih količina podataka temeljem kojih se koriste mehanizmi umjetne inteligencije i strojnog učenja za proaktivnu prilagodbu stanju okoline, dogradivost novim funkcionalnostima, digitalni ekosustav izgrađen oko proizvoda pa sve do sposobnosti povezivanja u tzv. Sustav sustava (System of Systems), termin koji nam je darovao Michael Porter.

Prvo svojstvo pametnih proizvoda je njihova umreženost, odnosno sposobnost komunikacije s korisnicima (p2u – product to user), s drugim proizvodima (p2p – product to product) i s platformom u pozadini koja im daje sposobnost dijeljenja iskustva i dodatnu inteligenciju (p2P – product to platform).

Na nacionalnoj razini potrebno je, za pojedine djelatnosti, izgraditi digitalnu infrastrukturu, digitalne ekosustave te kroz strategiju otvorenih podataka podržati primjenu umjetne inteligencije da bi omogućili funkcioniranje Pametnih industrija. Ova nacionalna razina se ne gradi javnom nabavom usluga, nego digitalnim ekosustavom pametnih industrija, mrežom konzultanata i razvojem akceleratora.

Važno je razumijevanje da ne može jedan subjekt sam za sebe postići potpunu digitalnu transformaciju jer u velikoj mjeri ovisi o svojoj poslovnoj okolini (posebno o kupcima i dobavljačima). Zbog toga je važno suglasje na razini vjerovanja, vrijednosti i načela poslovanja, temeljem kojih se postiže dugoročna i veća povezanost svih dionika u jedinstveni, dobro orkestrirani digitalni ekosustav (u kojem svaki član vidi svoj poslovni interes i daje svoj puni doprinos, pa zbog toga ostvaruje veće vrijednosti nego bi to mogao sam).

Kapacitet InfoDom Grupe su njegovi specijalistički timovi, iskusni zaposlenici te suradne tvrtke i članovi mreže konzultanata pri Udruzi za promicanje pametnih industrija – CroSI. InfoDom se specijalizirao u području digitalne transformacije i razvoju pametnih proizvoda. U konzultantskom poslu, najteže je nekom gospodarskom subjektu komunicirati prilike i opasnosti o njegovim proizvodima i tržišnim nišama. Mi smo strogo fokusirani na primjenu svjetskih standarda za razvoj digitalnih platformi (Open Platform 3.0) i za upravljanje inovacijama (CEN 16555 1-7).

Razumijemo pri tome da na strani klijenta za digitalnu transformaciju postoje različite komponente investiranja i trošenja, ne samo novca i vremena, nego i vlastitog rada i vjerovanja radi inovativnosti i uspješnosti proizvoda. Tu smo posvećeni standardu IT4IT OpenGroup-e koji podržava razumijevanje između IT-a kao pružatelja usluga i IT-a na strani krajnjeg korisnika. Uz sve navedene pretpostavke, uvjereni smo i osposobljeni da za naše klijente dajemo sve najbolje što suvremeni svijet nudi.

Za potrebe projekta uspostave Centra kompetencije za digitalnu transformaciju, formirali smo CEKOM lab. U kojem istražujemo i kreiramo proizvode odnosno usluge povezane s umjetnom inteligencijom i strojnim učenjem uz korištenje robota, dronova i Blockchain tehnologija. Pozivamo vas da nam se pridružite i da zajednički provjerimo potencijal vaših postojećih proizvoda i njihove transformacije u pametne proizvode radi njihove duge i uspješne komercijalizacije. Vaše inicijative pošaljite na mail adresu smart.products@infodom.hr.