Nastavi na glavni sadržaj stranice

Konferencija Pametni gradovi – Gradovi budućnosti 2019

U okviru projekta Poslovnog dnevnika “Pametni gradovi”, a čiji je sponzor tvrtka InfoDom, 20. studenog 2019. održana je peta po redu Konferencija Pametni gradovi – Gradovi budućnosti 2019, na kojoj je poseban gost bio potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen. U svojem govoru pažnju je posvetio prioritetima nove Europske komisije u izgradnji održive ekonomije i sredstvima koja se ulažu, kroz fondove EU i druge izvore financiranja, a čija je namjena pomoći gradovima u razvoju pametnih rješenja radi unapređenja života građana EU. Na Konferenciji su dodijeljene nagrade gradovima s najuspješnijim projektima u području pametnog življenja, pametnog prometa, pametne energetike i pametne uprave.

Panel, koji je bio sastavni dio Konferencije, okupio je gradonačelnike – dobitnike prošlogodišnjih Smart City nagrada. Složili su se da na tržištu postoji inflacija Smart City rješenja, no sam koncept pametnog grada još nije doživio svoj puni potencijal jer građani pametne gradove još uvijek doživljavaju kao digitalizirane gradove, a oni su puno više od toga. Pametan grad nisu samo aplikacije već i suradnja s okolinom kako bi se osigurao održivi razvoj grada. Gradovi trebaju međusobno surađivati i razmjenjivati primjere dobre prakse te tražiti zajednička rješenja. Suradnja među gradovima ubrzava razvoj pametnih gradova, zaključili su gradonačelnici.

Bez obzira na veliki broj tvrtki koje nude svoja rješenja na tržištu, kada se zahtijevaju određeni kriteriji i međunarodni standardi u razvoju i implementaciji rješenja, situacija se znatno mijenja. Direktor InfoDoma, prof. dr. sc. Slavko Vidović na Konferenciji je predstavio platforme pametnog grada, koje se baziraju na referentnim arhitekturama te smjernice koje je izdao Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva za javnu nabavu IKT-a kao i europske preporuke. Da bi mogli surađivati i međusobno se razumjeti, moramo imati zajedničke rječnike, a to su arhitekture. Primjenjujući međunarodne standarde i metodologije, smanjujemo moćnost pogrešaka i povećavamo sigurnost. Da bi gradovi bili dobar gospodar, moraju primjenjivati četiri metodologije, a to su: investicijska metodologija (Open PM2), metodologija istraživanja tržišta, metodologija izbora ekonomski najpovoljnije ponude te metodologija izbora najboljeg standarda.