Nastavi na glavni sadržaj stranice

CUC 2019: predstavljena InfoDomova rješenja u informatizaciji poslovanja škola

Pod sloganom „Na granici mogućega“ u Šibeniku se od 5.- 8. studenoga 2019. održala CARNET-ova konferencija za korisnike – CUC 2019 na kojoj je InfoDom bio jedan od sponzora. Na konferenciji su predstavljene brojne inovativne primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju i najbolji primjeri iz prakse kroz šest glavnih tema konferencije: „Učenik u fokusu“, „Sadržaj je kralj, „Učitelj nove generacije“, „Tehnologija za promjene“, „Škole školama“ i  „Tehničke teme“.

U suradnji s kolegama iz CARNET-a, naši Kristina Kapitarić i Marko Lovrić održali su radionicu na temu informatizacije poslovanja škola kroz SIGMA sustav, cilj koje je bio predstaviti novu verziju SIGMA sustava baziranu na Odoo v12 i smjer budućeg razvoja, te u stvarnom radu sustava prikazati osnovne koristi u odnosu na trenutnu verziju aplikacije SIGMA, koja je bazirana na OpenERP v6. Naglasak je stavljen na dodanu vrijednost koja se ostvaruje u odnosu na trenutnu evidenciju nenastavnih poslovnih procesa u školama.
Jelena Gorički i Stjepan Tešija također su održali prezentaciju o primjeni open-source tehnologije u školstvu te su kroz primjere prikazali kako se Odoo platforma, koja se bazira na Python programskom jeziku te PostgreSQL bazi podataka, koristi za razvoj aplikacija u području školstva, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu te prikazati važnost zajednice (Community-a) u open-source svijetu.

Ova Konferencija, najveća u području primjene IKT-a u obrazovanju u Republici Hrvatskoj, ove godine okupila je više od 1100 sudionika, uključujući nastavnike i učitelje u osnovnim i srednjim školama, CARNET sistem inženjere i koordinatore, članove znanstveno-istraživačke zajednice te informatičke stručnjake i gospodarstvenike iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije.

O vrijednosti informacije u 21. stoljeću prvi dan konferencije govorio je akademik prof.dr.sc. Igor Rudan te objasnio kako je iskoristiti za stjecanje prednosti u raznim područjima ljudskog djelovanja.

Na konferenciji je bilo riječi i CARNET-ovom programu e-Škole, najvećem projektu u području obrazovanja u državi. Prezentaciju je održala zamjenica ravnatelja CARNET-a i voditeljica programa Andrijana Prskalo Maček koja je predstavila najnovije aktivnosti u programu e-Škole, koji će do 2022. godine obuhvatiti 1318 škola u Republici Hrvatskoj.

Uz navedeno, sudionici su imali priliku saznati sve o obrazovanju za digitalne kompetencije, kao i o mrežnoj infrastrukturi u projektu e-Škole, informatizaciji poslovanja škola kroz CARNET SIGMA sustav, novim tehnologijama i alatima za izradu digitalnih sadržaja te podršci korisnicima.

Ovogodišnji program pokrio je i aktualne teme kao što su digitalna pristupačnost, 5G – peta generacija mobilnih mreža, novi izazovi kibernetičke sigurnosti, internet stvari te virtualna i proširena stvarnost.