Nastavi na glavni sadržaj stranice

Primjena blockchaina i umjetne inteligencije za zaštitu kritičnih infrastruktura

KONFERENCIJA: IZAZOVI U ZAŠTITI INDUSTRIJE I INFRASTUKTURE, 21. studenog 2019.

U svakoj vrsti zaštite industrije i kritične infrastrukture je ICT, što je i bila motivacija tvrtke InfoDom za sponzoriranje KonferencijeIzazovi u zaštiti industrije i infrastrukture, koja se u organizaciji časopisa Zaštita i Konfa Media d.o.o. održava 21. i 22. studenog 2019. u Zagrebu. Konferencija je okupila preko 130 stručnjaka različitih profila i znanja iz Jugoistočne Europe koji su, kroz radove izlagača i panel diskusije, mogli čuti relevantna iskustva i najbolje prakse u korištenju suvremenih rješenja primjenjivih u području funkcionalnosti kritičnih infrastruktura.

Direktor tvrtke InfoDom d.o.o. prof.dr.sc. Slavko Vidović, u svom uvodnom obraćanju na temu „Pametne industrije“ i zaštita kritičnih infrastruktura: uporaba blockchaina i umjetne inteligencije istaknuo je važnost primjene novih tehnologija u upravljanju i zaštiti kritičnih infrastruktura te naveo primjere korištenja istih na državnoj razini, u e-aukcijama, zemljišnim knjigama i zaštiti sigurnosti hrane. IT se proteže kroz sve sektore kritične infrastrukture u Hrvatskoj.

Sugestija je zaštitu raditi kao dio nove izgradnje obzirom da je veliki dio sustava zastario. Nove tehnologije su puno jeftinije i pružaju prilike za nova rješenja, koja će privući nove talente i osigurati ekonomsku isplativost. Kod novih tehnologija je bitna modularna izgradnja, izabrati prave smjerove te pravovremeno napraviti promjene u načinu razmišljanja. Obzirom da su kritične infrastrukture u vlasništvu javnih naručitelja, potrebno je prilikom nabave IKT rješenja voditi se preporukama EU za provedbu postupaka javne nabave IKT-a. U zaštiti kritičnih infrastruktura nužno je upotrijebiti blockchain i umjetnu inteligenciju radi obrade podataka, sigurnosti i zaštite istih te izolacije kriznih slučajeva, poručio je prof. Vidović.
Posebnu vrijednost Konferenciji pružili su paneli Izazovi i rješenja u zaštiti industrije i kritične infrastruktureIskustva hrvatskih tvrtki u međunarodnim projektimai Suvremena rješenja u jačanju otpornosti i zaštiti kritičnih infrastruktura.