Nastavi na glavni sadržaj stranice

BrainStorm o pametnim industrijama u organizaciji InfoDom Grupe

Zagreb, 25. veljače 2020. – InfoDom je, s ciljem sinkronizacije i koordinacije tri glavne skupine dionika primjene Smart Industry modela u RH, a ususret Konferenciji o digitalnoj transformaciji – DTC 2020, 25. veljače 2020. u hotelu Westin organizirao BrainStorm na temu „Smart Industry: Kako iskoristiti novu paradigmu za razvoj hrvatskog gospodarstva?“.

Događaj je okupio 30-ak predstavnika ministarstava, gospodarstvenika i članova akademske zajednice koji su raspravljali o načinima kako potaknuti ubrzanu digitalnu transformaciju poduzeća te tako, kroz model pametnih industrija, povećati konkurentnost strateških gospodarskih grana. Organizatori BrainStorma bili su, uz INFODOM Grupu, Ekonomski fakultet Zagreb, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Inovacijski centar Nikola Tesla (FER) te Ustanova za obrazovanje odraslih – ILBA.

Pojam “pametna industrija” već se redovito primjenjuje na konferencijama o gospodarstvu i javnoj upravi, no ovim BrainStormom željelo se dodatno razjasniti što pojam smart industry podrazumijeva, koji su ključni dionici i njihove nadležnosti u primjeni koncepta pametnih industrija. Preduvjet za postizanje „pametnoga“ u već digitaliziranom društvu je ubrzanje digitalne transformacije i postizanje otvorene suradnje vlade, gospodarstva i akademske zajednice.

Pojedine europske zemlje upravo zahvaljujući primjeni pametnih industrija ubrzale su gospodarski rast i pozicionirale se visoko na ljestvici konkurentnosti. Primjeri navedenoga prikazani su kroz analizu koncepata pametnih industrija Nizozemske i Švedske koje uspješno, po x-Helix modelu, razvijaju svoje gospodarstvo vodeći računa o održivosti. Održivi razvoj postaje ključno pitanje politika na razini EU, a i sastavni dio Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. Na BrainStormu je definirano kako Hrvatska, baš kao i druge europske zemlje, ima potencijala iskoristiti digitalnu transformaciju i smartness u vlastitu korist, no ključno je voditi računa o načinima prilagodbe pametnih industrija hrvatskim nacionalnim potrebama kako bi one bile iskorištene s punim potencijalom. Prije provedbe nacionalnih inicijativa, bitno je usuglasiti se oko vizije razvoja društva u kojem želimo živjeti, naglašeno je na BrainStormu.

„Uporaba umjetne inteligencije i modela pametnih industrija uvijek je vezana za poslovne situacije i izazove te potrebe gospodarstvenika I građana. Potrebno je promijeniti način razmišljanja i podržati poduzetničku hrabrost, a države, pa i Hrvatska, moraju biti svjesne kako se trenutno na globalnoj razini vode dva velika rata – rat za podatke i rat za talente.“, istaknuo je prof. dr. sc. Slavko Vidović, direktor DTC konferencije i direktor INFODOM-a. „Kao što je za uspješnost Smart Factory tvornica odgovoran poduzetnik kao investitor, a za Smart laboratorije su bitni talenti, isto tako je na razini Smart Industry odgovornost na institucijama i na njihovoj sinkroniziranoj suradnji. Vrlo važno je razumjeti međuzavisnost industrijske tranzicije i socijalne transformacije, koje su jedna drugoj preduvjet“, zaključio je prof. dr. sc. Vidović.

Cilj BrainStorma bio je doprinijeti identifikaciji potencijala Smart Industry modela za Republiku Hrvatsku, ali i provjeri preduvjeta za njegovu primjenu. BrainStorm je uvod u Konferenciju o digitalnoj transformaciji – DTC 2020 koja će se održati 29. travnja 2020. BrainStormu su prisustvovali državni tajnici i ostali dužnosnici iz četiri ministarstva i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva te prorektor Sveučilišta u Zagrebu, dekani i profesori raznih fakulteta, predstavnici Instituta Ruđer Bošković, Nacionalnog vijeća za konkurentnost te poslovne zajednice.

Sudionici BrainStorma 2020 bili su: Zdenko Lucić (Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta); Igor Čižmek i dr. sc. Branka Pivčević Novak (Ministarstvo zaštite okoliša i energetike); Igor Ljubi (Ministarstvo uprave); dr. sc. Slaven Mihaljević (Ministarstvo znanosti i obrazovanja); Boris Kikelj (Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva); prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga (Sveučilište u Zagrebu); prof. dr. sc. Nedjeljko Perić (ICENT); izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i izv. prof. dr. sc. Katarina Tomičić-Pupek (FOI); prof. dr. sc. Vesna Bosilj Vukšić (EFZF); prof. dr. sc. Karolj Skala i Hrvoje Matezović (IRB); Ivica Mudrinić i Jadranka Gable (Nacionalno vijeće za konkurentnost); Ivana Čuljak (InnoEnergy HUB Croatia); doc. dr. sc. Ernest Vlačić (Algebra); Tomislav Poljak i Danijel Habijan (HEP ODS); Stjepan Sučić (Končar – KET); Nathalie Lerotić Pavlik; prof. dr. sc. Slavko Vidović, Hrvoje Sagrak, Goran Marković, Marko Vidović (INFODOM); Boris Blumenschein (Ustanova za obrazovanje odraslih ILBA), Ranko Smokvina, Ivan Vidaković (YOTTA), Mladen Mrvelj.