Nastavi na glavni sadržaj stranice

InfoDom razvio i implementirao dvije nove javne e-usluge: e-Nautika i e-Plovilo

U okviru projekta “ePIC- Electronic Public Identification Croatia, Hrvatska je razvila osam novih elektroničkih usluga dostupnih državljanima Europske Unije i Europskog gospodarskog prostora (EEA). Dvije od njih osam, e-Nautika i e-Plovilo, razvio je i implementirao InfoDom. Završetkom projekta krajem 2019. godine Republika Hrvatska na taj je način građanima EU i EEA omogućila korištenje čak 18 javnih usluga putem interneta.Pristup izvadcima iz zemljišnih knjiga, podnošenje zahtjeva za građevinske i lokacijske dozvole, kupnja vinjeta za plovilo ili prijava tehničkog pregleda plovila, samo su neke od hrvatskih javnih e-usluga koje su od prosinca 2019. godine dostupne građanima Europske unije putem interneta.
Da su elektroničke usluge dostupne hrvatskim građanima već je dobro poznata informacija – sustav e-Građani uspostavljen je još 2014. godine. No, od 1. srpnja 2016. godine na razini EU započela je primjena tzv. eIDAS Uredbe, čiji je cilj uklanjanje postojećih prepreka u prekograničnom korištenju sredstava elektroničke identifikacije među državama članicama, posebice u domeni pristupa javnim e-uslugama za građane. Iza naoko jednostavne formulacije krije se čitav niz tehničkih i pravnih preduvjeta koje je potrebno zadovoljiti kako bi se građanima jedne EU članice omogućilo korištenje e-usluga  drugih država članica EU te Europskog gospodarskog prostora (Norveška, Island i Lihtenštajn).

Tijekom 2016. i 2017. godine je Ministarstvo uprave, uz potporu Financijske agencije, provelo projekt naziva “Ensuring Access to Croatian Public e-services within e-Citizens Platform for EU/EEA Citizens” kojim je omogućena prekogranična autentifikacija, uspostavljena platforma europe.gov.hr kao centralna platforma za hrvatske javne e-usluge za strance te je ujedno i razvijeno prvih deset javnih e-usluga.

U svibnju 2018. započeo je projekt ePIC koji se nastavlja na dotad učinjeno, a u sklopu kojeg je razvijeno osam novih elektroničkih usluga dostupnih državljanima EU i EEA:

  1. e-Nautika (online prijava dolaska stranog plovila u hrvatske teritorijalne vode, kupnja vinjete za plovilo);
  2. e-Pomorac (predaja zahtjeva za pristupanje ispitu za voditelja brodice);
  3. e-Plovilo (izdavanje izvatka iz upisnika plovila, prijava tehničkog pregleda plovila);
  4. Osnivanje trgovačkih društava na daljinu (d.o.o. i j.d.o.o.);
  5. Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra – ZIS OSS (izdavanje zemljišnoknjižnog izvatka u svrhu ostvarivanja prava nad nekretninama);
  6. e-Dozvola – predaja zahtjeva za gradnju i prostorno uređenje;
  7. Elektronički oglasnik javne nabave (sudjelovanje u postupcima javne nabave); te
  8. ​Suglasnosti u postupcima iz djelokruga rada MUP-a (ishođenje osobne iskaznice ili putovnice za dijete, prijavljivanja boravišta podstanara).

Nositelj projekta ePIC je Financija agencija – FINA, a partneri na projektu su Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te Narodne novine d.d. Ukupna vrijednost projekta je 505.407 EUR, od čega je iz Programa za povezivanje Europe sufinancirano 75%, tj. 379.055 EUR.
InfoDom je kao pod ugovaratelj za Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, partnera u ePIC projektu, razvio i implementirao dvije od osam novih e-usluga: e-Nautila i e-Plovilo.

e-Nautika
 je e-usluga namijenjena domaćim i EU/EEA nautičarima koja, putem sustava e-Građani odnosno vjerodajnicama EU/EEA država, omogućuje prijavu ulaska u hrvatske teritorijalne vode, plaćanje vinjeta i prijavu članova posade. Za charter kompanije usluga omogućava prijavu plovidbenog poduhvata (charter ruta) i liste posada te plaćanje boravišne pristojbe turističkoj zajednici.

e-Plovilo
 je usluga namijenjena vlasnicima brodova koja omogućuje preuzimanje Izvatka iz Upisnika brodova, prijavu redovnog tehničkog pregleda brodice te pregled podataka plovila. Osim toga, ova usluga nudi i uvid u podatke upisnika (javni pretraživači), informativni izračun boravišne pristojbe i naknade za sigurnost plovidbe, po prijave jahte ili brodice te provjeru vjerodostojnosti e-Dokumenta.  

Izvor: europe.gov.hr