Nastavi na glavni sadržaj stranice

Filip Tončić iz InfoDom-a u panel raspravi na temu Upravljanje financijskim tokovima sukladno sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru

Opatija, 23. i 24. svibnja 2019. – Dvodnevna međunarodna konferencija o javnoj nabavi Razmjena iskustava o ključnim izazovima u praksi javne nabave u organizaciji PJR-a.

Pozdravne govore su održali visoki dužnosnici koji su pozdravili sve prisutne te iznijeli svoje vizije javne nabave u Hrvatskoj. Državna tajnica iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman u pozdravnom govoru je iznijela niz pozitivnih utjecaja javne nabave na gospodarstvo. 

Javna nabava čini oko 13% BDP-a u Hrvatskoj. „Nabava ima snažan potencijal da potiče snažnu gospodarsku aktivnost u Hrvatskoj.“ – rekla je Mikuš Žigman. Statistički podaci u 2018. godini pokazuju da je potpisano 1900 ugovora javne nabave financiranih iz EU sredstava, ukupne vrijednosti oko 7 milijardi kuna. 

Nakon kratkih pozdravnih govora od strane visokih dužnosnika i organizatora, predavanje o strateškom korištenju javne nabave u Hrvatskoj je održala Nina Čulina, načelnica Uprave za politiku javne nabave iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Kao strateški pristup u Hrvatskoj ističu se e-nabava, fleksibilniji zakonodavni okvir, ekonomski najpovoljnija ponuda i prekogranična zajednička nabava. 

Sljedeća predavanja su održali Anđelko Rukelj, zamjenik predsjednika Državne komisije za kontrolu javne nabave te Borut Smrdel, donedavni predsjednik, a sada visoki savjetnik iz slovenske Državne revizijske komisije za reviziju postupaka nabave javnih naručitelja. 

Prvi dan je završen panel raspravom na kojoj su sudjelovali: g. Anđelko Rukelj, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave; Borut Smrdel, Državna revizijska komisija za reviziju postupaka nabave javnih naručitelja (Slovenija); Pedro Telles, Sveučilište Swansea (Ujedinjeno Kraljevstvo); Nina Čulina, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta; Milka Kosanović, Hrvatska udruga poslodavaca te Gaynor M Whyles, JERA Consulting Ltd. (Ujedinjeno Kraljevstvo). Tema panela bio je upravljanje javnom nabavom, pristupi naručitelja, korištenje ENP kriterija, pravna zaštita, usporedba praksi državnih komisija te savjeti za provođenje nabave i javna nabava inovacija.

Drugi dan konferencije otvoren je dvama predavanjima međunarodnih stručnjaka. Prvo predavanje održao je Uwe Flach, iz Federalne agencije za javnu nabavu (Austrija). U predavanju je govorio o cjelovitom pristupu  javnoj nabavi kroz strateško planiranje, korištenje e-nabave te vođenje i kontrolu procesa. Sljedeće predavanje održao je Pedro Tellas sa Sveučilišta Swansea. Tellas je govorio o onom što se događa prije i poslije postupka javne nabave, kako to funkcionira u sustavu.

U drugom dijelu konferencije, predavanja su održali Maja Kuhar, zamjenica državnog tajnika, Središnji državni ured za središnju javnu nabavu te Anđelko Rukelj, zamjenik predsjednika Državne komisije za kontrolu javne nabave. Maja Kuhar je govorila o profesionalnom istraživanju i konzultacijama s tržištem. Anđelko Rukelj je govorio o izazovima javne nabave kroz budućnost kriterija ekonomski najpovoljnije ponude. Istaknuo je kako „kroz sustav edukacija potrebno je razvijati vještine i znanja naručitelja da može kvalitetno koristiti svoje diskrecijske ovlasti i maksimalno koristiti sve benefite ekonomski najpovoljnije ponude kao kriterija.“

Konferenciju je zatvorila panel rasprava na temu „Upravljanje financijskim tokovima sukladno sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru; istraživanje tržišta, e-nabava, provedba ugovora o nabavi, nepravilnosti u postupcima javne nabave u EU projektima“ na kojem su sudjelovali Filip Tončić, InfoDom, Uwe Flach, Federalna agencija za javnu nabavu (Austrija), Maja Kuhar, Središnji državni ured za središnju javnu nabavu te Antonija Ćurić, Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije. Panelom je moderirao već uigrani dvojac iz PJR-a, Ivan Srdarušić i Ines Gruica Devčić.