Nastavi na glavni sadržaj stranice

MIPRO 2019 – InfoDom srebrni sponzor

U Opatiji se u razdoblju od 20.-24. svibnja održava 42. po redu MIPRO 2019 godine na kojem je tvrtka InfoDom d.o.o. srebrni sponzor.

Moto ovogodišnjeg MIPRO 2019 glasi inovativno promotivno partnerstvo – jer je isključivo partnerstvom u okviru ekosustava moguće opstati i osigurati napredak. Ovo je bila i jedna od ključnih tema Plenarnog okruglog stola “Strategija razvoja umjetne inteligencije i pametnih okruženja”, koji je održan 22. svibnja, nakon svečanog otvorenja MIPRO 2019., a čiji je organizator i inicijator bio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Okrugli stol okupio je istaknute stručnjake i znanstvenike kao što su ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David Matthew Smith,  prodekan za znanost FER-a prof. dr. sc. Nikola Mišković, dekan FOI-a  prof. dr. Neven  Vrček, predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević, direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko, direktor IBM-a Hrvatske Damir Zec te član Uprave APIS IT Vlado Rendulić. Cijelu raspravu moderirao je Slavko Vidović, direktor tvrtke InfoDom. Okrugli stol potaknuo je otvoren razgovor o trenutnim projektima i trendovima u primjeni umjetne inteligencije (AI) te budućoj suradnji s ciljem određivanja strateških pravaca razvoja te analize razvoja i tržišta.

Neke procjene kažu da će AI doprinijeti povećanju BDP-a do 2030. godine za 16 trilijuna USD (PWC), ali je neophodno ulagati u istraživanje i razvoj te raditi na povezivanju istraživačkih institucija i gospodarstva. Kompanije na globalnoj razini ulažu u razvojne centre, ali je za punu promjenu koristi AI i robotike neophodna infrastruktura (5G), čime će se, uz primjenu etičkih načela, olakšati život ljudi i stvoriti dobrobit za čovječanstvo.
Ukoliko postoji dobra volja i povjerenje, želja i potreba, suradnja je neupitna među svim dionicima. Izuzetno je bitno kontinuirano ulaganje u ljudski kapital radi prilagodbe novim tehnologijama te stjecanje novih vještina i znanja…ono što je očito već danas je nedostatak 350.000 IT kadrova na EU tržištu. Cilj je imati što više HUB-ova, LAB-ova, CEKOM-a, start-upova kao nositelja razvoja, istraživanja i primjene AI u gospodarstvu. Među dionicima je potrebno ojačati kolaboraciju te, oslanjajući se na strateške EU dokumente, u suradnji sa zajednicom, pristupiti izradi nacionalnih planova za umjetnu inteligenciju i digitalizaciju u gospodarstvu. Pri tome treba odgovarajuće primjere dobre prakse drugih zemalja prilagoditi našem sustavu. „Glavnu riječ u izradi nacionalnih planova treba voditi struka, pod kojom podrazumijevam fakultete, institute, udruge i poslovnu zajednicu“, riječi su ministra Horvata koji želi biti koordinator cijeloga procesa. U narednih šest mjeseci očekuje se izrada predviđenih nacionalnih planova za AI i digitalizaciju u gospodarstvu.

U poslijepodnevnim satima održana su četiri predavanja istaknutih međunarodnih stručnjaka na temu umjetne inteligencije i njenog utjecaja na razvoj sigurnosti i marketinga.
Osim plenarnih događanja, posebno mjesto na MIPRO-u čine stručna predavanja i radionice te izložba opreme, usluga i tehničko-tehnoloških rješenja hrvatskih tvrtki i institucija.