Nastavi na glavni sadržaj stranice

Održana radionica „Digitalna transformacija kao poluga povećanja konkurentnosti i izvoza“

Zagreb, 24.1.2019. – U Hotelu Panorama održana je radionica „Digitalna transformacija kao poluga povećanja konkurentnosti i izvoza“ u suradnji tri fakulteta (FER, EFZG i FOI), a u organizaciji InfoDom Grupe, Ustanove za obrazovanje odraslih – ILBA i udruge Hrvatski izvoznici.

Radionica je jedna u nizu cjelogodišnjih aktivnosti u osnaživanju naših gospodarstvenika i modernizaciji njihovog poslovanja.

Predavači na radionici bili su: prof. dr. sc. Mario Spremić i prof. dr. sc. Vesna Bosilj Vukšić s Ekonomskog fakulteta Zagreb, prof. dr. sc. Nedjeljko Perić iz Inovacijskog centra Nikola Tesla, Boris Blumenschein – ravnatelj ILBA Akademije, doc. dr. sc. Katarina Tomičić Pupek – FOI te prof. dr. sc. Slavko Vidović, Goran Marković, Ante Vidović i Darko Bosnar iz InfoDom Grupe.

Svi su prezentirani sadržaji korelirani s Deklaracijom hrvatskih izvoznika i pokazali konkretne načine realizacije preporuka iz tog dokumenta.

Osim prikaza rezultata istraživanja o stanju digitalne transformacije u hrvatskom gospodarstvu, primjerima iz prakse ilustrirano je kako uspostaviti Ured za digitalnu transformaciju (DTO) kao najvažniju polugu i središnje koordinacijsko mjesto izvrsnosti.

Sudionici iz malih, srednjih ali i najvećih hrvatskih tvrtki aktivno su sudjelovali u radionici i usmjeravali njezin tijek prema područjima svojih interesa.

Posebno je zanimljiv bio prikaz postojećih javno dostupnih alata i usluga u skladu s EU standardima, a koji pomažu izvoznicima u poslovanju s ino-partnerima (e-Potpis, e-Račun, e-Ugovor, sudjelovanje u elektroničkim javnim nabavama EU članica i sl.).

Primjenom informacija dobivenih na radionici sudionici postižu povećanje poslovne izvrsnosti, povećanje konkurentnosti poduzeća, veću troškovnu učinkovitost, veće zadovoljstvo kupaca te povećanu sposobnost inoviranja.