Nastavi na glavni sadržaj stranice

Plaćanje „vinjeti“ u okviru eNautike primjenom sustava e-Pristojbe

Krajem lipnja u punu primjenu pušten je prvi digitalni e2e servis u Hrvatskoj, čime je učinjen značajan korak u digitalizaciji usluga javne uprave, u čemu je veliku ulogu odigrala tvrtka InfoDom. Riječ je o usluzi elektroničkog plaćanja naknade za sigurnost plovidbe i zaštite mora od onečišćenja (tzv. vinjete) u okviru eNautike što predstavlja ujedno i prvu cjelovitu e-uslugu u okviru projekta e-Pristojbe.
 
InfoDom je, kao dobavljač sustava i sistem integrator, omogućio povezivanje sustava eNautike Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, sa sustavom e-Pristojbi kojeg vodi FINA, kao sastavnice sustava e-Građani i na taj način pridonio punoj primjeni e2edigitalnog servisa u Hrvatskoj.
 
Sustav e-Pristojbe korisnicima će omogućiti jednostavno elektroničko plaćanje upravnih pristojbi i naknada (poput sudskih, javnobilježničkih, turističkih te ostalih) koje su se do sada uplaćivale odlaskom u banku ili poštu odnosno kupovinom klasičnih biljega. Od kraja lipnja putem web portala eNautika omogućeno je nautičarima, iz Hrvatske ali i iz zemalja EU/EEA, a koji su u mogućnosti prijaviti se na ovu uslugu, plaćanje naknada za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja elektroničkim putem odnosno kartičnim plaćanjem iz „udobnosti vlastitog broda“. 
 
Za realizaciju ovog projekta bilo je potrebno povezati poslovne procese svih dionika uređene propisima, standardizirane podatke i tehničke protokole uz maksimalnu zaštitu podataka i visoku pouzdanost.
 
Sustav e-Pristojbe je uspostavljen sukladno Zakonu o upravnim pristojbama i Uredbi o središnjem informacijsko- tehnološkom sustavu elektroničke naplate upravnih pristojbi, a predstavlja jednu od komponenti državne informacijske infrastrukture na koju se postupno integriraju usluge javnopravnih tijela za koje se plaćaju propisane upravne pristojbe i naknade.
 
InfoDom je prethodno, u okviru projekta Electronic Public Identification Croatia (ePIC), za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kao partnera u projektu, razvio i implementirao dvije platforme za elektroničke usluge dostupne državljanima Europske Unije i Europskog gospodarskog prostora (EEA), eNautika i ePlovilo. Važnost ovog projekta prepoznala je i EK odnosno Izvršna agencija za inovacije i mreže koja je predmetni projekt uvrstila kao primjer dobre prakse.