Press

DTC 2018: Ključ razvoja leži u suradnji sveučilišta i profitnog sektora, ali uz podršku javne uprave

Stručnjaci i istraživači iz akademske zajednice, gospodarstva i javne uprave okupili su se na konferenciji Digital Transformation Conference - DTC 2018 i donijeli zaključke koji će doprinijeti digitalnoj transformaciji te ekonomskom napretku društva.

Zagreb, 6. studeni - ključna poluga za razvoj društva i digitalnu transformaciju suradnja je proaktivnih sveučilišta i inovativnog gospodarstva uz poticaje javne uprave. Najvažnije pitanje sveukupnog razvoja jest razvijati „pametne sustave“ uz pomoć digitalnih platformi od Smart Industry, Smart City do Smart Government sustava, zaključak je prvog dana konferencije o digitalnoj transformaciji.
 
Trodnevna konferencija Digital Transformation Conference 2018 okupila je stručnjake i istraživače iz akademske zajednice,  gospodarstva i javne uprave, a organizirana je u suradnji Ekonomskog fakulteta, Fakulteta organizacije i informatike te Inovacijskog centra Nikola Tesla, Ustanove za obrazovanje odraslih – ILBA i InfoDom Grupe.

Ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, nadležnog za digitalnu transformaciju gospodarstva, sudionike je pozdravio državni tajnik Mario Antonić, koji je sudjelovao i u panel diskusiji prve sekcije.
 
 
 
Direktor konferencije prof. dr. sc. Slavko Vidović, InfoDom Grupa, izjavio je:
Kvalitetne rezultate ne može postići jedan subjekt zasebno, nužna je suradnja ekosustava, međutim svaki subjekt odgovara za vlastiti razvoj. Nužno je da subjekti, bilo tvrtke ili javna uprava, kreiraju svoju transformacijsku mapu kroz koju će razvijati strateške sposobnosti, upravljati transformacijom, osigurati financiranje te kontrolirati uspješnost i osigurati rezultate. Digital Transformation Conference novi je val i nastavak BPC konferencije (Business Process Conference), kojim se istražuju mehanizmi suradnje gospodarstva, vlade i sveučilišta. Glavno pitanje je kako ubrzati digitalnu transformaciju te koristeći ukupne potencijale razvijati pametne industrije. Vjerujemo da upravo takvim pristupom Hrvatska može promijeniti trend loših indeksa na svjetskim ljestvicama konkurentnosti.“

 
 

U svrhu razvoja društva znanja, a na temeljima povjerenja i otvorenosti, u virtualnim zajednicama i ekosustavima nužna je suradnja gospodarstva, javne uprave, sveučilišta i medija. Ubrzanje promjena kroz digitalnu transformaciju, sukladno prilikama koje donose digitalne tehnologije i  4. industrijska revolucija, najčešći je zahtjev i preporuka svih svjetskih autoriteta. Odgovornost za te promjene nalazi se na svim razinama, ali su menadžeri i vlasnici prvi na potezu.
 
Na konferenciji je također naglašeno kako je  važno uključivanje talenata u ranoj fazi eksperimentiranja što će rezultirati njihovim povećanim zapošljavanjem ili ohrabrivanje za pokretanje vlastitih tvrtki, a u konačnici s jednim ciljem – zadržavanjem talenata u Hrvatskoj.

 

 
 
Na konferenciji je potvrđeno kako su glavni strateški resursi upravo podaci na digitalnim platformama, a čijim iskorištavanjem inoviramo proizvode, procese i poslovne modele kroz suradnju u ekosustavima i razvoj digitalnih vještina zaposlenika. Važno je naglasiti kako se navedeno mora odvijati u inovacijskoj kulturi temeljenoj na eksperimentiranju, ali uz uvođenje „prava na pogrešku“ svakog pojedinca.
 
Primjena tehnike „Podaci kao gorivo“ (DaaF, Data -as a- Fuel) strateški je prioritet za sve jer se inovacija proizvoda i usluga u digitalnoj ekonomiji upravo postiže inteligentnim iskorištavanjem podataka, bilo BI tehnikama, ali još više tehnikama umjetne inteligencije (AI) zaključeno je na DTC 2018 konferenciji.