Press

InfoDomov GRC FOOD e-Controller ubrzat će daljnju digitalizaciju prehrambene industrijeREVOLUCIONARNA PLATFORMA OSMIŠLJENA U HRVATSKOJ

GRC FOOD e-Controller ubrzat će daljnju digitalizaciju prehrambene industrije
 
Zagrebačka tvrtka Forum Orgo bavi se proizvodnjom tofua, sejtana, tempeha, tahinija, falafela i sličnog. Kako bi ovi proizvodi mogli doći u ruke sretnih kupaca, prvo moraju biti u skladu s više od 30 zakonskih i 110 provedbenih akata te 26 EU direktiva i uredbi iz područja sigurnosti hrane. Zahvaljujući novoj platformi GRC FOOD e-Controller tvrtke InfoDom, svoju provjeru mogu odraditi preko portala www.grcfood.eu. Razvoj platforme financiran je sredstvima EU kao IRI projekt na bazi Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske.

Zakonske odredbe često mogu biti komplicirane poduzetnicima i zadati im glavobolju. Zahvaljujući ovom rješenju poduzetnici više ne moraju razmišljati o papirologiji, koja se u području sigurnosti hrane proteže na preko 10.000 stranica, već se mogu fokusirati na svoje proizvode. Poznato je kako u većim poduzećima postoje pravne službe i interne kontrole koje prate regulatornu usklađenost poslovanja s propisima, što predstavlja povećanje troškova. U manjim i srednjim poduzećima, pak, takvi interni sustavi kontrole nemaju dovoljan kapacitet za tolike propise i regulatorni okvir. Ova digitalna platforma ubrzat će im kontrolu i monitoring proizvodnje, povećavati učinkovitost, smanjiti troškove te povećavati kvalitetu proizvodnje, prerade i distribucije.
- Ovu platformu mogu koristiti tvrtke neovisno o veličini, dakle i mala i velika poduzeća – rekao je Slavko Vidović, predsjednik Uprave InfoDoma. Naime, njihovo rješenje namijenjeno je prehrambenim kompanijama koji svoje procese žele voditi na sveobuhvatan, strukturiran i digitaliziran način.

- Ova platforma omogućava poduzetnicima da ubrzaju digitalizaciju poslovnih procesa, kada je riječ o digitalnoj transformaciji poduzeća – pojasnio nam je Vidović.
Kada govorimo o širim aspektima ovog projekta iz InfoDoma se nadaju kako će on pridonijeti sustavnom povećanju zaštite sigurnosti građana i tržišta. Pošto na globalnom tržištu ne postoji rješenje ovog tipa, prvo takvo odlučili su stvoriti oni. GRC FOOD e-Controller inovativan je jer se temelji na primjeni tehnika umjetne inteligencije, a kako kaže Vidović, “podaci su novo gorivo 21. stoljeća”.
Na njihovoj platformi javno dostupnoj preko portala (www.grcfood.eu) objedinjeni su baza znanja, pravni okviri, referentni modeli, strateški dokumenti, dobre prakse, revizije, statistike i pojmovi vezani za sigurnost hrane.

- Kako bi potakli dijeljenje znanja i interakciju korisnika, na portalu smo otvorili i forum. Bitno obilježje ovih sustava jest da se klasična industrija digitalizira, ali i da nakon toga pređe u fazu „pametne industrije“ (Smart Industry), odnosno u ovom slučaju „pametne hrane“ (Smart Food) – otkrio je Vidović. Bitno je spomenuti kako GRC FOOD e-Controller uključuje HACCP standard koji im otvara potencijal lansiranja na inozemna tržišta.
- Cilj su nam zemlje Europske unije jer se mogu koristiti gotovo iste kontrolne liste – rekao je Vidović.
Portalski dio platforme trenutno je besplatan. Prvog ga je primijenila tvrtka Forum Orgo, koja je, kaže nam Vidović, zatražila još dva proširenja. U sljedećoj fazi priprema se platformu primijeniti u još 20 tvrtki, koje predstavljaju demonstracijsku okolinu, a nakon povratnih informacija trebala bi se širiti na cjelokupno tržište.

Na portalu za sigurnost hrane, proizvođači mogu provjeriti svoje poslovanje na dva načina. Prvi je samokontrola usklađenosti kroz kontrolne liste kojima tvrtka prije nego što dođe inspekcija može procijeniti koliko je u tom trenu regulatorno usklađena po svim poslovnim procesima. Kontrolira se čitav prehrambeni lanac, pa tako postoje kategorije od skladištenja sirovine, do proizvodnje mesa, mlijeka, jaja i drugih proizvoda, ali i kontrola distribucije.
Drugi je, pak, samoprocjena zrelosti koja služi za kontinuirano unaprjeđenje. Konkretno, njima je moguće izračunati razinu zrelosti koji nije nužno vezan za zakonsku regulativu, već za standardne procedure. Platforma je jednostavna za rad i ne podrazumijeva stručna predznanja već isključivo poznavanje svog poslovanja. Iz toga postaje jasno kako ovakav sustav provjere olakšava izazove s kojima se tvrtke susreću na dnevnoj bazi.

Ovo inovativno rješenje za područje proizvodnje i prerade hrane rezultat je projekta iz Strategije pametne specijalizacije i ujedno prva uspješna implementacija IRI projekta. Ukupna vrijednost projekta bila je 1.492.732,30 kune, od čega su EU nepovratna sredstva 785.655,72 kuna. Projekt u trajanju jedne godine završio je 18. prosinca 2017., a sama implementacija digitalnih tehnologija za ruralni razvoj tek sad slijedi. Zagrebački InfoDom za sada je iznimno zadovoljan napretkom. Ta tvrtka ove godine slavi 20 godina postojanja, a u tom razdoblju prešla je s klasične proizvodnje softvera na proizvodnju digitalnih platformi.
- Uz digitalne tehnologije moguće je puno bolje iskoristiti znanje i podatke. Svi oblici života i življenja mogu se poboljšati uz primjenu digitalnih tehnologija i 4. industrijske revolucije – dodao je tome osnivač InfoDoma.

Piše Lucija Vranković

Izvor: https://www.jutarnji.hr/vijesti/revolucionarna-platforma-osmisljena-u-hrvatskoj-nas-food-e-controller-ubrzat-ce-prehrambenu-industriju/6994455/