Press

Okrugli stol "Digitalno konkurentna Hrvatska" na WinDays17


Poreč, 26. travnja 2017. – Ovogodišnja WinDays17 konferencija u fokus stavlja važnost digitalnog obrazovanja stoga je danas održan okrugli stol "Digitalno konkurentna Hrvatska" na kojem su sudjelovali Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, Ivan Barać iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla i posebni savjetnik ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, Damir Škrtić iz Addiko banke, Hrvoje Sagrak iz tvrtke InfoDom i Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsoft Hrvatska i Bosna i Hercegovina.
 
“Hrvatska je nekompetitivna i nimalo konkurentna, a glavni problem je sporost” rekao je Tome Antičić i dodao da su potrebni radikalni koraci jer će u suprotnom Hrvatska država nestati, dok je kao primjer naveo inicijativu Nenada Bakića. Državu se ne smije i ne može čekati već je potrebno stvar prepustiti privatnim inicijativama. S time se slaže i Damir Škrtić koji je rekao: "Privatne firme ne mogu biti spore kao država. Mi smo primorani biti brzi i okretni pa time imamo priliku povući ostale za sobom".
 
Da je "Hrvatska danas tamo gdje je bila i prije tri godine, ali se ipak vidi blagi napredak u prepoznavanju potencijala ICT industrije" misli Ivan Barač, a bitno je "Promotriti pristup prema digitalnoj transformaciji jer je to zapravo ono što moramo mijenjati" istaknuo je Hrvoje Sagrak. Pristup kao glavnu prepreku prepoznaje i Lejla Zukić-Krivdić jer kako naglašava "Danas kompanije na raspolaganju imaju svu moguću tehnološku podršku, a na njima je da iskoriste taj potencijal. Microsoft ulaže veliki trud i u edukaciju svojih partnera kako bi na osnovu toga bile što konkurentnije".