Press

JUMP IT FORUM

 
 
11. travanj 2017. - Jump IT Forum, u prostorima kongresnog centra Antunović, okupio je vodeće ljude iz ICT tvrtki, predstavnike javne i državne uprave, konzultante te medije, a službeno ga je otvorila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić
 
U uvodnom je govoru napomenula kako Vlada Republike Hrvatske i njezin resor prepoznaju značaj i važnost koji ICT industrija predstavlja sve više u Hrvatskoj.
 
“Nismo izgubili iz vida one koji stvaraju dodatnu kvalitetu i koji daju prilog za razvoj i rast, a takva je i ICT industrija. Rezultati ICT-a motivirajući su i za druge industrije u hrvatskom gospodarstvu jer ICT industrija osim vertikalnog, ima možda čak i važnije horizontalno djelovanje, a to je poticanje svih ostalih sektora na korištenje ICT tehnologije”, istaknula je potpredsjednica Vlade pridruživši se nakon uvodnih riječi panel diskusiji koja je po prvi puta na jednom mjestu okupila najistaknutije bivše voditelje projekata informatizacije države u posljednjih 25 godina, prof. dr. sc. Slavka Vidovića, Mladena Mauhera, Miroslava Kovačića te analitičar Boris Žitnik. 

Panelisti su, osvrćući se na proteklih 25 godina, zaključili kako su neka od postignuća vrijedna te na njima treba temeljiti i daljnji razvoj, kao što je primjerice projekt One Stop Shop (HITRO.HR) te Strategija H21.

Jump IT Forum uputio je Vladi RH i niz preporuka za razvoj digitalnog društva u Republici Hrvatskoj:
  • Agendu Digitalne Hrvatske podići na najvišu političku razinu
  • Uvesti poziciju državni Chief Information Officer
  • Vraćanje pozicije e-Hrvatske na središnju upravnu poziciju kako bi vertikalno i horizontalno ubrzala proces transformacije društva u digitalno
  • Izvršiti pritisak na obrazovni sustav za obrazovanje većeg broja IT stručnjaka
  • Razviti i čvrsto se držati plana transformacije ekonomije u digitalnu
  • Inzistirati na sustavima cjeloživotnog obrazovanja
  • Objediniti javnu nabavu
  • Uspostaviti državni informacijski oblak (cloud)
     
Budućnost ICT-a će odrediti druge struke a ne samo ICT, složili su se panelisti. Bitna će biti znanja, da ljudi drugih struka zajedno s IT-jevcima razvijaju nove tehnologije, nove usluge i nove poslovne procese. Budućnost razvoja tzv. servisa u oblaku (cloud) i drugih servisa će obilježiti osobe koje neće biti iz IT sektora.
 
Potrebno je nastaviti razvijati usluge za građane koji će ih motivirati na korištenje, a time će se motivirati i razvitak infrastrukture. U tome država mora voditi ključnu riječ i pokazati liderstvo.