Press

Prof. dr. sc. Slavko Vidović na Liderovoj konferenciji Smart Cities 2017


7. travanj 2017. - Smart Cities 2017. – Pametnim rješenjima do održivog grada, konferencija u organizaciji Lidera posvećena cjelovitim i održivim gradovima, održana je danas na Zagrebačkom Velesajmu.

Pametan grad (Smart City) koncept je cjelovitog i održivoga grada u kojem će kvaliteta ljudskoga života, ali i odnosa prema prirodnoj okolini biti na znatno višoj razini. Građani sa svojom kreativnošću, znanjem i vještinama, zajedno s umreženom gradskom infrastrukturom te uslugama usmjerenim prema korisniku, predstavljaju glavne prednosti suvremenih gradova u kontekstu postizanja gospodarskog rasta i bolje kvalitete života. Uglavnom se temelji na upotrebi pametnih mreža (smart grid), snažnijem uvođenju ICT tehnologija, internetskom povezivanju svih objekata (Internet of Things – IoT) primjeni komunikacija M2M (machine to machine), smanjenju onečišćenja okoliša, uvođenju inteligentnih transportnih sustava, ali i povećanju energetske učinkovitosti primjenom pametnog mjerenja i uvođenjem inovativnih rješenja u građevinarstvu. Gradovi i gradska infrastruktura iznimno su kompleksni sustavi koji svakodnevno i učinkovito moraju odgovarati na mnogobrojne potrebe. Rješenja za pametne gradove uzimaju u obzir različite zahtjeve, ograničenja i izazove s kojima se pojedini gradovi suočavaju. 
 
Implementaciju wi-fija u autobuse i tramvaje te javne garaže najavila je Ana Preost iz Zagrebačkog holdinga dodavši da je projekt u tijeku i zelena garaža Tuškanac, a do 2020. godine svaki kvart u Zagrebu bi trebao imati jednu punionicu.

 
 
Direktor InfoDom grupe, prof. dr. sc. Slavko Vidović, istaknuo je da se pri izradi „pametnih“ inicijativa i projektnih ideja, važno pridržavati načela s kojima se postiže smart okruženje (Open - Digital - Virtual - Agility). Uz pomoć digitalnih tehnologija te kroz digitalnu umreženost i virtualne zajednice, InfoDom putem koncepta Smart City Ureda, koji bi imao svojstva virtualnog ureda i prikupljao bi najbolja znanja unutar jednog grada, pomaže da se osmisle i donesu kvalitetne ideje i ključna pametna rješenja na samom početku izrade i razvoja strategije pametnog grada.
Naglasio je i da InfoDom može u relativno kratkom periodu, u svega dva mjeseca, razviti strategiju pametnog grada te pozvao sve zainteresirane da se jave na smartcity@infodom.hr
Prezentaciju možete pogledati ovdje.

Kako pametne uprave primjenjuju pametna rješenja pitanje je na koje su odgovor ponudili predstavnici Zagreba, Čakovca, Pule, Jastrebarskog i Zaprešića. Hrvatska je relativno konzervativno društvo kada je riječ o usvajanju novih tehnologija, a na zaleđu je u Europi i što se tiče komunikacije unutar sustava te na tome treba raditi, poruka je koju je uputio 
predsjednik Udruge gradove i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.
 
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel predstavio je Centar kompetencija za pametne gradove, projekt koji je u suradnji lokalne samouprave, akademske zajednice i realnog sektora formalno 
startao krajem 2015. godine. U međuvremenu su aplicirali projekt i do kraja ove godine očekuju da će dobiti 120 milijuna kuna iz EU fondova. U okviru pametnog riječkog centra žele uz ostalo razvijati nove tehnologije i energetske sustave s naglaskom na praćenje potrošnje energije, platformu za energetski učinkovitu i dijeljenu mobilnost, platformu za prikupljanje i upravljanje podacima koji moraju biti javno dostupni te inovativni sustav za upravljanje kretanja građana.