Press

InfoDom tehnološki partner Liderovoj konferenciji o energetici

 
 

U organizaciji časopisa Lider održana je 5. konferencija „Energetska budućnost Hrvatske“. Republika Hrvatska, kao jedna od zemalja članica EU, sudjeluje u utvrđivanju nove politike na EU razini i obvezna je usvojiti utvrđene ciljeve kroz donošenje i implementaciju vlastite energetske strategije. U odnosu na postojeće stanje, potreban je značajan odmak, ako ne i potpuni zaokret.

Cilj ove konferencije je predstaviti i elaborirati javnosti Vladine energetske strategije i plana realizacije projekta, te time potaknuti raspravu i odgovoriti pitanja o tome koliko je energetska strategija važna za konkurentnost hrvatskog gospodarstva, koliki je udio domaće dodane vrijednosti u izgradnji energetskih postrojenja i u proizvodnji energije te raspraviti o društvenoj svijesti kada se govori o važnosti energetskih pitanja, politici održivog razvoja i suživota sa prirodom.

O tim temama raspravljalo se na prvom okruglom stolu pod nazivom Energetska budućnost između sigurnosti opskrbe, zaštite okoliša i cijena. Sudjelovali su Zdeslav Matić, pomoćnik ministra gospodarstva; Perica Jukić, HEP; Goran Šaravanja, INA; Darinko Bago, Končar Elektroindustrija; Karl Kraus, RWE Hrvatska; Hiroshi Tachigami, Marubeni ; Irena Dubravec, FZOEU i moderator Mladen Vedriš.
 

Na drugom okruglom stolu pod nazivom Razvoj tržišta prirodnog plina sudjelovali su Zoran Miliša, RWE Energija; Marin Zovko, Plinacro; Emil Wein, Geoplin; Mirko Lukić, INA te moderator Davor Štern. On je naglasio da su se pojavila mnoga kontroverzna pitanja o nafti, plinu i obnovljivim izvorima energije, te budućnosti energetskog tržišta.

 


 

Hrvoje Sagrak iz InfoDoma govorio je na temu: Zaštita kritične infrastrukture u energetskom sektoru i EU regulativa, i pritom se osvrnuo na zakone i regulatorne okvire i Europske unije i Republike Hrvatske. Iako je sve regulirano zakonom, mora se uspostaviti međuovisnost državnih dionika i industrije i promjena koncepcija. Nenadane opasnosti nisu više negdje daleko, mogu pogoditi bilo koga. Nenadanost događaja traži brzinu reakcije – treba djelovati u uvjetima smanjenih resursa i odlučivati na temelju manjih informacija i održavati ljudsku dimenziju te imati predviđene automatske strukture za djelovanje. A u to trebaju biti uključeni svi od nacionalne do lokalne razine.


Više o konferenciji na http://lider.media/