Press

"Zagrebačka županija - pametna županija (Smart county)"

 
U zajedničkoj organizaciji Zagrebačke županije i časopisa Lider 07. prosinca u hotelu “International” održana je konferencija pod nazivom „Zagrebačka županija – pametna županija (Smart County)“ koja je okupila predstavnike akademske i poslovne zajednice te gospodarskih i institucija lokalne i regionalne samouprave. Konferenciju je otvorio zagrebački župan mr.sc. Stjepan Kožić, istaknuvši da je koncept „Pametne županije“ temelj za kvalitetniji razvoj.

O konceptu “Pametne županije”, koja uključuje izgradnju kompleksnog i međuovisnog sustava javne uprave, privatnog sektora i građana, a temelji se na strategiji razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije, govorio je prof. dr. sc. Mario Kovač, redoviti profesor zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.
 

Zašto Zagrebačka županija treba biti „Pametna županija“, tema je o kojoj je izlagao mr. sc. Ivica Perica, iz tvrtke Deloitte Adriatics, dok je odgovor na pitanje kako može postati „Pametna županija“ dato u okviru izlaganja prof. dr. sc. Slavka Vidovića, člana Nacionalnog vijeća za konkurentnost.
 

Kako je pojašnjeno, na platformi „Pametne županije“, potrebno je podizanje razine kvalitete internih upravljačkih procesa Zagrebačke županije, što je moguće postići primjenom informacijske i komunikacijske tehnologije, a cilj je u konačnici unapređenje i podizanje razine kvalitete usluga koje se pružaju građanima i poslovnim subjektima, te stvaranje jednakih tehnoloških preduvjeta za razvoj u svim gradovima i općinama.

U okviru konferencije, na suradnju s pametnim gradovima i regijama osvrnuo se Igor Cerinski, voditelj projekta Smart City Hrvatskog Telekoma, dok je o Gradu Zagrebu  kao „Pametnom gradu“ govorio Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb. Održana je i panel rasprava pod nazivom „Pametna županija za konkurentniju Zagrebačku županiju“ koju je vodio Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera.