Press

Treći Dan inovacija JP „Komunalno Brčko“

U četvrtak 5. studenog započela je konferencija Dan inovacija 2015 koja je posvećena konceptu i strategijama razvoja „pametnih“ gradova. Razvoj ovakvih gradova bazira se na razvijenoj informatičko – komunikacijskoj tehnologiji. O svemu tome, kao i primjenjenim funkcijama smart koncepata, primjerima dobre prakse i trendovima u industriji bit će govora na konferenciji.

Ovogodišnja konferencija, treća po redu, osim što traje dva dana, posvećena je Smart strategijama i konceptima na razvoju pametnih gradova. Organizator konferencije je JP „Komunalno Brčko“, uz svesrdnu podršku Ureda gradonačelnika Distrikta Brčko, s kojim su u suradnji od srpnja započeli sa promocijom koncepta „Brčko pametni grad“.
 

Na konferenciji sudjeluju eminentni stručnjaci, Ana Seliškar, Smart City Consultant iz Ljubljane, koja je govorila o tome kako "Digitalizacija mijenja gradove". Slavko Vidović, direktor i osnivač InfoDom grupe iz Zagreba, prezentirao je Smart City strategiju. Aco Dragojlović iz tvrtke Informatika Novi Sad predstavio je koncept „Novi Sad – bezbedan grad“ i ispričao priču kako je, zahvaljujući digitalnim tehnologijama, Novi Sad danas mnogo sigurniji grad za svoje stanovnike. O pametnim rješenjima i inovacijama u javnim nabavama, govorio je Darko Gulija ispred Europske komisije.
 

Strategije i koncepti su odlična polazna osnova za sva pametna rješenja, ali bez informatičko – komunikacijskih tehnologija i infrastrukture nema ni implementacije funkcija „pametnog“ grada, o čemu će kroz prezentaciju „Komunikacijska infrastruktura za pametne gradove“ govoriti Rešad Rovčanin iz Cisco-a. U isto vrijeme, značajnu ulogu u Smart konceptu imaju i telekom operateri. Jedan od  poslovnih suradnika JP „Komunalno Brčko“ u implementaciji AMM sistema je BH Telekom, čiji će predstavnik Adnan Hantalašević prezentirati „Internet of Things – Enterprise Cloud“.
 
Drugog dana konferencije organizirane su radionice, u čijem radu će, osim inžinjerskih kadrova, učestvovati i zaposlenici relevantnih odjela i službi javne uprave, studenti, učenici i zaposlenici drugih poduzeća. Anita Lovrić iz tvrtke InfoDom predstavit će „Business Process Management (BPM) za agilne sustave kao osnova za Smart City i Smart Government“, dok će Denis Gluhak i Boško Kustura iz tvrtke „Sedam IT“ predstaviti koncept tehničkog rješenja za pametni grad i servise.
I ovogodišnji Dan inovacija organiziran je s ciljem razmjene ideja, znanja, iskustava i pozitivne energije.
Koncept Brčko – pametni grad je realna, ali i neizbježna slika grada za nekoliko godina, a ukoliko koncept „Smart Grid JKP for Brčko Smart City“ podrži i lokalna zajednica, onda grad ima dobre izglede da ponovo bude najinovativnija lokalna zajednica u državi i regiji.