Press

SMART GOVERNMENT 2015. - Disruptivne inovacije kroz primjenu pametnih rješenja

’Otvorena vlada - put do pametne vlade, osvrt, stanje i perspektive’ panel rasprava Liderove konferencije ’Smart Government 2015.’ okupila je čak devet ministara aktualne vlade pred prepunom dvoranom Vatroslava Lisinskog.
Moderne tehnologije građanima trebaju pružiti mogućnost boljeg života - istaknuo je glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović otvarajući Liderovu konferenciju Smart Government 2015.
Predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo je: “Danas vam pri pokretanju posla na putu stoji malo prepreka, a naš cilj je da Hrvatska bude među 10 država po Doing business ljestvici. Želim da Hrvatska ima viši socijalno ekonomski imunitet. Hrvatska se mijenja i to je dobro”.
 

Raspravu na Liderovoj konferenciji otvorila je Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade, ministrica socijalne politike i mladih, te predsjednica Povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora: "Zatekli smo stanje kao da se nalazimo u prošlom stoljeću. Stvari smo krenuli sređivati prvo u svojim kućama, pa onda i prema građanima i gospodarskim sektorima. Informatizacija nam olakšava rad, ali je nezgodna za sve one koje žele prikriti svoj nerad i muljanje”.
 
 
Prof. dr. sc. Slavko Vidović, direktor tvrtke InfoDom održao je prezentaciju “Smart Government – Od otvorenih podataka do digitalne ekonomije” te pojasnio što sve podrazumijeva koncept Smart Governmenta: “Možete pogledati na portalima da baš nema definicija ni jednoznačnosti toga pojma. Upotrebljavamo radnu definiciju: 'Smart Government je spremnost i agilno poslovanje vlade, uz pomoć digitalnih tehnologija, u uvjetima društva znanja i digitalnoga gospodarstva te uz kolaboraciju s proaktivnim sveučilištima, građanima i gospodarstvom. Dakle, preduvjet za uspješan Smart Government jest i društvo znanja i digitalno gospodarstvo. Smart Government podrazumijeva vladu koja 'razumije' rečene/neizrečene potrebe svojih građana, ima sposobnost 'dizajna' rješenja za zadovoljavanje tih potreba te zna učinkovito 'provesti' rješenje tih potreba. On definira nove principe za sustavno upravljanje kojim se osigurava rješavanje pitanja vezanih uz građane, poduzeća i lokalnu upravu, s ciljem jednakosti, uravnoteženosti i održivog napretka”. Vlada treba biti spremna raditi s problemima koji se još nisu pojavili - izjavio je Vidović.
 

 
Na okruglom stolu 'Kako inovativne tehnologije, digitalizacija gospodarstva i društva mogu povećati konkurentnost?' raspravljali su Slavko Vidović, direktor i osnivač InfoDoma, Darko Gvozdanović, menadžer za e-zdravstvo u Ericssonu Nikola Tesla, Željko Pavić, član uprave Fina-e, Darko Liović, predsjednik uprave HAMAG-BICRO-a, Damir Juričić, zamjenik ravnatelja u Agenciji za investicije i konkurentnost, Mario Kovač, profesor s FER-a i Ivan Gabrić, predsjednik uprave Combisa.  "Postoje dobre želje ali mislim da je suradnja IT sektora i industrije kod nas još uvijek premala," kazao je Kovač odgovarajući na pitanje o odnosu ICT sektora s drugim industrijama i potom naveo nekoliko primjera uspješne suradnje vani. "Svi trče" – naglasio je Vidović pričajući o globalnoj konkurentnosti. "Mi smo nešto lošiji po inovativnosti, trebaju nam modeli, nije dovoljan samo softver i hardver. Imamo fenomenalne uvjete da sve napravimo sami po pitanju razvoja e-uprave, ali moramo upamtiti, svi trče" – ponovno je istaknuo, dodavši da kao država često padamo na dosljednom provođenju rješenja koja odaberemo.
 
 
Gvozdanović se našalio kako dobije slom živaca kada ga klijenti za digitalna rješenja u zdravstvu pitaju 'jel to još netko ima?' Neke stvari se sigurno mogu izvoziti i postati dobar izvozni proizvod. Mi trenutno imamo dobar projekt u Armeniji, a dosta rješenja koja kod nas već postoje u zdravstvu se tek sad počinju tražiti vani – izjavio je, naglasivši kako je u kontaktu s 15-ak veleposlanstava, od kojih im neka pomognu u sklapanju poslova vani. Trebaju nam kvalitetna rješenja, međutim ako radimo sa složenim platformama poput nacionalnih sustava, podrška nacionalnih vlasti nam je itekako potrebna. Dosta nam pomogne kad klijenti dobiju potvrdu kvalitete od javnih institucija koje koriste naše proizvode – zaključio je.