Press

Održana je konferencija Smart Cities 2015.

15. svibnja 2015. otvorena je konferencija Smart Cities 2015. pod krovnom temom „Pametni gradovi – od ideje do realizacije“ u organizaciji poslovnog tjednika Lider uz podršku Udruge gradova koja se održava u Maloj dvorani KD Lisinski.

 

Prisutne je pozdravio Miodrag Šajatović, urednik poslovnog tjednika Lider i organizator konferencije Smart Cities 2015 te ujedno najavio konferenciju Smart government u rujnu 2015. godine i tradicionalni sustret 48 sati gradonačelnika i poduzetnika koji će se održati u studenom.

„Svi mi želimo biti pametni gradovi, svi želimo biti jednako razvijeni, želimo jednaku šansu i za male i za velike gradove. Nije jedini smisao razvijati velike urbane sredine, nego treba razvijati sva područja u Republici Hrvatskoj.“, poručila je  Josipa Rimac, gradonačelnica grada Knina.


 
Uvodno predavanje je otvorio Ivica Perica, direktor u odjelu poslovnog savjetovanja Deloitte Adriatics i održao predavanje o tome zašto gradovi danas trebaju biti pametniji te naglasio kako pametni gradovi na taj način pružaju kvalitetniju uslugu za građane uz znatno manji trošak. Tvrtka Deloitte je u suradnji s Liderom provela istraživanje o razumijevanju postojećih aktivnosti i stav gradova prema konceptu pametnih gradova. Na pitanje kako gradovi vide konept pametnog grada, više od 50% ispitanika smatra da je pametni grad, grad koji koristi informacijsko komunikacijsku tehnologiju kako bi povećao konkurentnost i poboljšao kvalitetu građana.

 

Blaž Golob, direktor GFS Instituta govorio je o izazovima s kojima se gradovi danas suočavaju te predstavio 5 elemenata pametnoga grada i naglasio kako je maksimiziranje investicija glavni element pametnog grada. Ujedno je predstavio i potrebne auto karte za izgradnju pametnoga grada.

José Francisco Diego Calvo, predstavnik Agencije Castilla y Leon Innovation Financing and   Internatiolisation je nazočne upoznao s iskustvima u Španjolskoj. „Pametni gradovi trebaju uključenje jedinice lokalne samouprave i samih građana uz podršku stvarnih strategija.“, naglasio je gospodin Calvo.
 

Prof. dr.sc.Slavko Vidović iz tvrtke InfoDom govorio je o prvim potezima i prvim rezultatima za uspješan razvoj. „Svi gradovi svijeta kontinuirano poboljšavaju svoje usluge građanima i gospodarstvu te uvode nove modele rada i nove tehnologije. Ključno je pitanje možemo li u tim transformacijama biti brži i uspješniji? Ta ista pitanja razvoja nalaze se na razini države i međusobno su uvjetovana. World Economic Forum (WEF) Hrvatsku je pozicionirao kao zemlju čiji je razvoj pozicioniran/vođen između investicijskih faktora i inovacijskih faktora. Za bilo koje pitanje unapređenja bitno je ishodišno stanje, odnosno što je to „standardno dobar grad“ po ISO. U tu svrhu imamo dva standarda ISO 18091 i ISO 37120, za gradske usluge i kvalitetu života, te KPI-eve za mjerenje uspješnosti grada. Kao i državama, tako je i gradovima put do „Pametnog Grada“ vezan za brže povećanje „Sofisticiranosti poslovanja“ (WEF-11) kao i „Inovacija“ (WEF-12)", istaknuo je Vidović.
 

Na konferenciji je održan okrugli stol na temu „Zašto je pametno uvoditi inteligentne servise?“, kojeg je moderirao Duško Ćurlić, a sudjelovali su Slavko Vidović (InfoDom d.o.o.), Blaž Golob (GFS (GoForeSight) Institute), Ivica Perica (Deloitte Adriatics), Benjamin Cerovac  (Bisnode), Ana Seliškar (Cisco), Ivana Podnar Žarko (FER), Branko Ferek Jambrek (Hrvatska pošta), Bogdan Rogali (Philips). Svi su se složili oko toga da bi svi trebali biti uključeni u stvaranje pametnog grada i građani i akademske zajednice zajedno sa privatnim i javnim sektorom. Slavko Vidović iz tvrtke  InfoDom je naglasio kako su za pametni grad izuzetno bitna sigurnost i interoperabilnost.