Press

Održana je prva međunarodna konferencija o učinkovitom upravljanju u javnom sektoru

18. ožujka 2015. godine održana je prva međunarodna konferencija o učinkovitom upravljanju u javnom sektoru u organizaciji Lidera i Kontrolinga Kognosko, a pod pokroviteljstvom Ministarstva financija i zlatnim sponzorstvom tvrtke InfoDom d.o.o.

Ministar financija Boris Lalovac na otvaranju konferencije poručio je kako digitalna ekonomija i kontroling mogu puno učiniti za gospodarski rast u budućnosti i postizanje strateških ciljeva.

„Sada svjedočimo kako se vrlo teško izlazi iz tih akumuliranih problema iz prošlosti. Postavljaju se novi ciljevi koji se više ne temelje na javnom dugu, jamstvima, garancijama i financiranjem infrastrukture, nego na zdravoj osnovi ekonomskog rasta i to zahtjeva prilagodbu javnih financija i snažne strukturne reforme“, izjavio je ministar Lalovac.

Najavio je postavljanje mjeritelja uspješnosti, i to ne samo u poreznoj i carinskoj upravi nego u cijelom javnom sektoru.

„Digitalna ekonomija i kontroling mogu dati jako puno u budućnosti. Ne trebamo se orijentirati na  troškove, nego na učinkovitost“ zaključio je ministar.

Sudionici su se tijekom  konferencije mogli informirati o portfelju InfoDomovih proizvoda namijenjenih javnom sektoru.

Na konferenciji su svoja iskustva s uvođenjem kontrolinga u javnu upravu podijelili Gerhard Zotter, direktor sekcije za strategiju i upravljanje resursima u Ministarstvu financija Austrije i Ursula Rosenbirchler, direktorica Odjela za kontroling učinkovitosti iz Ministarstva uprave Austrije.

"Austriju i Hrvatsku ne spaja samo zajednička prošlost, tu su i reforme koje je Austrija provodila u zadnjih 20 godina, a koje su pred Hrvatskom", istaknuo je Zotter dodavši kako javna uprava ne smije koštati više od onoga što je u stanju pružiti. Austrija  je s reformama počela već osamdesetih godina prošlog stoljeća, a reforme je usvojila svaka vlada koja je potom došla.

„Raditi pomoću usmjerenosti na učinak je najteža disciplina jer je sustav jako složen i zahtjeva jako usku komunikaciju“, naglasila je Rosenbirchler te zaključila kako se radi se o procesu promjene kulture na kojemu se mora ustrajati.