Press

Završetak projekta IPA 2008 „Razvoj 'One Stop Shop' podsustava za ZIS aplikaciju u zemljišnoknjižnom sustavu i usklađivanje podataka zemljišnih knjiga“U petak, 30. svibnja 2014. godine održala se svečana ceremonija završetka projekta IPA 2008 „Razvoj 'One Stop Shop' podsustava za ZIS aplikaciju u zemljišnoknjižnom sustavu i usklađivanje podataka zemljišnih knjiga“.
 
Cilj ovog projekta bio je potpora jačanju pravne države u Hrvatskoj putem učinkovitije provedbe Zajedničkog informacijskog Sustava (ZIS) zemljišnih knjiga i katastra u skladu s nacionalnom strategijom za IT ‘e-Hrvatska’, u službi reforme pravosuđa i međuagencijske suradnje na nacionalnoj i lokalnoj razini. Projekt se sastojao od tri komponente. Prva komponenta uključila je razvoja „One Stop Shop“ aplikacije (OSS), koja kao dio  ZIS-a predstavlja uspostavu jedinstvene baze podataka katastra i zemljišne knjige te jedinstvenu aplikaciju za vođenje i održavanje navedenih podataka. Druga komponenta, konsolidacija zemljišnoknjižnih podataka na ZIS za 11 odabranih zemljišnoknjižnih odjela općinskih sudova, te treća komponenta, program obuke o upotrebi, održavanju i radu sa ZIS sustavom za zaposlenike zemljišnoknjižnih odjela i zaposlenika katastarskih ureda. OSS će pružiti bolji, brži i jednostavniji uvid u podatke zemljišne knjige i katastra, što će dovesti do poboljšanja razine kvalitete i brzine pružanja usluga, odnosno ubrzanja procesa registracije promjena nad nekretninama kao rezultat većeg uključivanja vanjskih ključnih korisnika te olakšati pristup podacima koji će biti dostupni na jednom mjestu.
 
Projekt je proveden u suradnji sa Državnom geodetskom upravom koja je korisnik projekta zajedno s Ministarstvom pravosuđa, a projekt je provela kompanija Ericsson Nikola Tesla d.d. u konzorciju s tvrtkama InfoDom d.o.o i slovenskom tvrtkom IGEA d.o.o. iz Ljubljane. Vrijednost projekta je 553.000,00 eura, a 90% iznosa ugovora sufinancirala je Europska unija iz IPA 2008 programa.
 
Sudionicima svečane ceremonije obratila se gđa. Renata Duka, pomoćnica ministra pravosuđa, g. Danko Markovinović, ravnatelj Državne geodetske uprave, gđa. Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, gđa. Tiana Pribanić, direktorica projekta, te gđa. Gordana Kovačević, predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla d.d.