Press

U funkciji je novi Elektronički oglasnik javne nabave Republike Hrvatske

28. prosinca 2011. godine s produkcijskim radom započeo je novi Elektronički oglasnik javne nabave Republike Hrvatske u skladu s novim Zakonom o javnoj nabavi (NN 90/11) i preporukama te dobrom poslovnom praksom u Europskoj uniji.
Elektronički oglasnik javne nabave razvijen je u suradnju sa stručnjacima Narodnih novina d.d. korištenjem InfoDomove Platforme za javnu nabavu s CMS-om (Content Management System) te Platforme za e-Poslovanje.
Iznimno je bila uspješna suradnja tvrtki Narodne novine i InfoDom s Upravom za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva, Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave, Državnom revizijom i velikim javnim naručiteljima.
Važno je naglasiti da se portal već u prvim danima korištenja pokazao jednostavnijim, ali moćnijim rješenjem u usporedbi s dosadašnjim rješenjem (Wiener Zeitung-ov sustav koji je službeno rješenje u Republici Austriji).
 
Specifičnost ovog projekta je visoka složenost postupaka i osjetljivost javnosti na problematiku javne nabave kao i vrlo veliki broj različitih korisnika (naručitelji, ponuditelji, mediji, nevladine organizacije i drugi). Tehnološki, primijenjeni su svi obvezni elementi elektroničkog poslovanja: digitalni potpis, elektronička isprava, vremenski žig (time stamp) i drugi.
 
Platforma za javnu nabavu tvrtke InfoDom cjeloviti je sustav u okviru kojega postoje aplikacijski sustavi za:
  • Operatera javne nabave neke države (npr. Narodne novine), s funkcijama:
  • e- Oglasnik (objave službenih obrazaca u skladu sa Zakonom),
  • e-Tražilica (napredno pretraživanje i pretplate prema različitim kriterijima),
  • e-Tendering (provedba postupaka javne nabave u cijelosti elektronički),
  • BI – poslovna inteligencija (višedimenzionalne analize, vjetrenjača na n-tu potenciju),
  • e-Aukcije (proizvod drugih proizvođača koji je integriran u Platformu).
  • Javne naručitelje (planiranje javne nabave, priprema postupaka, evaluacija, napredne analize i izvještaji, ugovaranje i provedba ugovora te kontroling i FMC procesi),
  • Tijela za središnju javnu nabavu,
  • Ponuditelje u sustavu javne nabave (tvrtke iz Republike Hrvatske i izvan nje),
  • Druga državna tijela (Ministarstvo gospodarstva, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, Ministarstvo financija, Državna revizija).
Veliki javni naručitelji imaju značajne i izravne koristi od Platforme za javnu nabavu jer su u potpunosti i automatski integrirani s drugim sudionicima javne nabave (oglasnikom, operaterom, ponuditeljima). Najvažnije je da nema potrebe za višestrukim upisom istih podataka u sustav te se udovoljava zakonskim obvezama objave planova nabave i registra sklopljenih ugovora s realizacijom. Veliki broj naprednih izvještaja i analiza jasno pokazuju kvalitetu korištenja proračunskih i drugih izvora sredstava za realizaciju strategijskih ciljeva organizacije.