Press

Dani otvorenih računarskih sustava

17.manifestacija Dani otvorenih računarskih sustava / Hrvatska konvencija korisnika Linuxa DORS/CLUC 2010, središnja i najstarija hrvatska manifestacija iz područja otvorenih sustava, operacijskog sustava GNU/Linux, normi u informatici i Open Source filozofije, održana je od 5 do 7. svibnja na Fakultetu elektronike i računarstva u Zagrebu. Kako InfoDom u izgradnji svojih aplikacija i sustava podržava otvoreni kod, aktivno se uključio u ovaj događaj.
Predavanje 'Open Linking Data - otvorena infrastruktura semantičkog weba’ održao je Darko Gulija, pomoćnik izvršnog direktora za e-Poslovanje koji je izlagao o semantičkim tehnologijama. One polagano, ali sigurno ulaze u „mainstream“, jer omogućavaju automatsku ekstrakciju strukturiranih podataka iz nestrukturiranih sadržaja (od korisničkih sučelja, pohrane, pretrage i upravljanja sadržajem, web servisa do socijalnih mreža). Tko god ima veliku količinu sadržaja i potrebu da njegovi korisnici efikasno dođu do pravih informacija, prije ili kasnije će se susresti sa Web 3.0 tehnologijama  (tehnologijama „semantičkog weba“).
Open Linking Data je inicijativa za stvaranje mreže povezanih podataka iz raznih izvora korištenjem tih tehnologija. Na prezentaciji su prikazane uzbudljive mogućnosti za kreiranje novih usluga temeljenih na dostupnim podacima koji predstavljaju infrastrukturu za jedan sasvim novi web, potpuno različit od onog koji poznajemo danas.