Press

U Sarajevu održana 1. Regionalna konferencija o poslovnim procesima i upravljanju znanjem

 
U  sarajevskom Hotelu Holiday Inn 9. i 10. lipnja održana je prva Regionalna konferencija o poslovnim procesima i upravljanju znanjem „BPM&KM Conference 2009.“ na kojoj su vodeći domaći i inozemni stručnjaci iz gospodarstva, javnog sektora i akademske zajednice prezentirali najnovija znanja i stečena iskustva iz ovog područja. Konferenciju je pred više od dvjestotinjak govornika otvorio dr. Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, visokog pokrovitelja konferencije. Među pokroviteljima ovog događaja, koji se održao pod motom 'Konkurentnost kroz inovacije i upravljanje poslovnim procesima', su i svjetski Business Process Management Institute i Vanjskotrgovinska komora dok su suorganizatori Ekonomski i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu te Infodom Sarajevo.
Glavni govornici bili su prof. dr. sc. Zlatko Lagumdžija (Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu), ujedno i predsjednik Programskog odbora, prof. dr. sc. Slavko Vidović (Fakultet organizacije i informatike Varaždin), prof. dr. sc. Mladen Radivojević (Ministarstvo uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske, Banja Luka), Ivan Maglić (Gartner Adriatic), prof. dr. sc. Diana Šimić (predsjedavajuća eSEE Inicijative), mr. sc. Kemal Kačapor (Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu) te Aida Soko (PricewaterhouseCoppers).
Glavne teme koje su se obrađivale su Upravljanje poslovnim procesima (Business Process Management – BPM) u gospodarstvu i javnoj upravi, digitalizacija procesa kao osnova e-Poslovanja, modeli poslovnih procesa vodećih industrija, alati i mjerljivost poslovnih procesa dok je iz područja Upravljanja znanjem (Knowledge Management – KM) bilo riječi o 'leadershipu' i organizaciji u KM-u, učenju i inovacijama kao i tehnologijama za KM sisteme.
'BPM&KM Conference 2009.' pokrenula je kompanija Infodom Sarajevo, tvrtka kćer Infodoma Zagreb koja konferenciju slične tematike 'Business Process Conference' već sedam godina uspješno održava u Zagrebu.